Cyprus

Reizen Cyprus 2013

Karakteristiek
Cyprus is een bergachtig eiland in de Middellandse Zee, ten zuiden van Turkije. Het eiland is verdeeld in een Turks gedeelte (in het noorden) en een Grieks gedeelte (ten zuiden van de hoofdstad Nicosia). Op en langs de grens (de zgn. green line) wordt nog steeds gepatrouilleerd door de Verenigde Naties en het Turkse leger. Het Griekse gedeelte is het meest toeristisch, hoewel het voor toeristen ook mogelijk is het Turkse gedeelte te bezoeken. In het zuiden zijn, van de plaats Protaras aan de oostkust tot Paphos aan de westkust, meerdere stranden en brede baaien met verschillende havens. Niet alle stranden zijn even sfeervol, maar de temperatuur in het voor- en najaar maakt het mogelijk om ook buiten het zomerseizoen te reizen naar Cyprus. Landinwaarts ligt het Troodos-gebergte met als hoogste top Olympus, waar men in de winter zelfs kan skieën. Het Troodos-gebergte staat verder bekend om de nog authentieke dorpjes, de kloosters en een natuurgebied. Dit gebied wordt dan ook veel bezocht door natuur- en wandelliefhebbers. Voor meer informatie over Noord Cyprus, zie de streekinformatie.

Geografie

Ligging
In de Middellandse Zee, ca. 70km ten zuiden van Turkije en ca. 100km ten westen van Syrië.

Grootte
Max. 95km lang en 230km breed.

Landschap
Belangrijke geografische kenmerken zijn het Troodos-gebergte, dat een groot deel van het zuidwesten van het land beslaat, het Kyreniagebergte (en de Pentadaktylos bergketen) in het noorden bij Kyrenia en de Messaoria-vlakte met centraal de hoofdstad Nicosia. Het langgerekte schiereiland Karpasia (Karpas) vormt het noordoostelijke deel aan het eiland, de meest zuidoostelijke punt wordt gevormd door Kaap Greco. Larnaca en Limassol liggen aan de zuidelijke kust van het eiland, Paphos en het schiereiland Akamas liggen in het westen. Echte rivieren kent Cyprus niet. Het zijn merendeels bergbeken die alleen nog in het voorjaar water hebben. Cyprus was in de oudheid dicht bebost, maar begin deze eeuw waren de berghellingen vrijwel kaal door ontbossing en bosbranden. Herbebossing heeft er voor gezorgd dat ca. een vijfde van het eiland weer bebost is.

Hoofdstad
Nicosia.

Samenleving

Historie
Cyprus wordt in tweeën gedeeld door een 160km lange prikkeldraadversperring en wachttorens. Ten noorden van het prikkeldraad (de zgn. green line) houdt het Turkse leger sinds 1974 ca. 40% van het grondgebied bezet. De Turken noemen Noord Cyprus de Turkse Republiek Noord Cyprus, maar deze staat wordt alleen door Turkije erkend. De Turkse inval in 1974 heeft ca. 200.000 vluchtelingen uit hun huizen verjaagd. Temidden van de twee delen patrouilleren de Verenigde Naties nog steeds. Nicosia is de laatste militair verdeelde stad van Europa. Tot op heden sleept de discussie zich voort of de Griekse en Turkse delen herenigd moeten worden. Het Griekse gedeelte voelt hier echter weinig voor. Van het conflict zult u op uw reis naar Cyprus overigens weinig merken.

Oppervlakte en populatie
Oppervlakte van het land: 9.240km². Aantal inwoners: 1.102.677 (juli 2010). Aantal inwoners per km²: 119.

Religie
Grieks-orthodox, maar een klein deel van de bevolking is moslim, apostoliër, maroniet of anglicaan.

Staatsvorm
Republiek.

Taal
Nieuw-Grieks in de Republiek Cyprus, Turks in Noord Cyprus. In de belangrijkste toeristische gebieden spreekt men ook Engels en Duits.

Klimaat

Beste reistijd
Het beste kunt u uw reizen Cyprus boeken van half mei tot half oktober.

Klimaat
Cyprus wordt gekenmerkt door een gematigd mediterraan klimaat, met een lange zomer van half mei tot half oktober. In de kustgebieden waait er vaak een verkoelende zeewind. Het kan in heel Cyprus bijzonder vochtig zijn. De winters zijn zacht en kennen af en toe een stevige regenbui. In het Troodos-gebergte valt dan sneeuw.

Toerisme

Natuur
Over het algemeen is Cyprus vrij droog. Het belangrijkste natuurgebied is het Troodos-gebergte, waar het landschap voornamelijk bestaat uit begroeide bergtoppen, met natuurlijke terrassen. In de wintermaanden is het Troodos-gebergte, met als hoogste punt Olympus (1953m), tevens een wintersportplaats. Verspreid over dit gebied is het landschap heuvelachtig, met veel natuurpaden en enkele watervallen. Naar de kust toe is het landschap vlakker en droger.

Cultuur
De cultuur van Cyprus is van oorsprong Grieks. De Mycenen brachten er de eerste beschaving. Vervolgens is het eiland door Perzen, Arabieren, Fransen, Turken en Engelsen bezet geweest en al deze bezetters hebben er iets van hun cultuur achtergelaten. Toch is de Griekse cultuur het sterkst gebleken, door o.a. de huidige gastvrijheid, gerechten en taal. De Engelsen brachten een goed scholenstelsel en het links rijden. Het huidige Cyprus is een mengeling van enerzijds overblijfselen uit o.a. het Byzantijnse Rijk en anderzijds een moderne infrastructuur en een wereldse, moderne levensstijl. De Cyprioten hebben over het algemeen een hoog opleidingsniveau en zijn harde werkers, maar houden ook van plezier maken.

Tradities en souvenirs
Typisch Cypriotische souvenirs zijn o.a. leren tassen, riemen, haakwerk, kant uit Lefkara, juwelen en in het najaar handbeschilderde pompoenen. Cyprus kent enkele traditionele dansen, waaronder de Syrtos (volksdans met stellen in een cirkel), Kartzilamas (groepsdans van mannen of vrouwen), Datsia (dans waarbij een gevuld wijnglas wordt gebalanceerd), Sickle Dance (dans met een snoeimes) en Antikristos (dans van mannen en vrouwen in rijen).

Lokale keuken
De Cypriotische keuken lijkt veel op die van Griekenland en Turkije. Het is mediterraan georiënteerd, met verse lokale ingrediënten, kruiden, specerijen en olijfolie. Verder vormen lamsvlees, geitenkaas, groente, aardappelen en rijst de basis, waarbij Turkse, oosterse, Italiaanse en Britse ingrediënten voor afwisseling zorgen. Bij de bereiding van gerechten wordt veel gebruik gemaakt van de houtskoolgrill en traditionele leemoven. Typisch Cypriotische gerechten zijn meze (een verscheidenheid aan kleine gerechten met groenten, vlees en/of vis), moussaka (gerecht van gehakt en aubergines), souvlakia (geroosterd vlees aan een spies), stiffado (gestoofd vlees met uien) en choriatiki (Griekse salade met tomaat, ui en olijven). Nagerechten bestaan veelal uit fruit en zoetigheid, zoals galatopoureko (bladerdeeg gevuld met room) en loukoumia (kleine blokjes gelatine met rozenwatersmaak en poedersuiker).

Classificatie accommodaties
Er is een officieel classificatiesysteem. Classificatie hotels: Cyprus heeft een eigen officieel classificatiesysteem (dit wijkt enigszins af van het in Nederland gebruikte Beneluxclassificatiesysteem). Classificatie appartementen en/of bungalows: de appartementen, bungalows en aparthotels zijn ingedeeld in categorieën A t/m C, waarbij A de hoogste categorie is.

Vervoer
Nationale luchtvaartmaatschappij: Cyprus Airways. Het openbaar vervoer op Cyprus is redelijk. Het land kent geen treinverbindingen, maar er zijn frequente busverbindingen tussen de meeste badplaatsen en vanuit deze plaatsen naar de steden op het eiland. Er wordt links gereden. Vanaf Larnaca tot Paphos is een goede snelweg. Er is tevens een snelweg van Larnaca naar Ayia Napa. Vierbaanswegen verbinden de hoofdstad Nicosia met enkele kustplaatsen. Kleinere wegen en de wegen in de bossen zijn veelal niet geasfalteerd, maar goed te berijden. Het is verplicht om 2 gevarendriehoeken in de auto te hebben. Het land is geschikt om een auto te huren. Vraag uw reisadviseur om meer informatie over autohuur.

Cyprus reizen boeken
Als u goedkoop naar Cyprus wilt kunt u uw vakantie Cyprus 2013 boeken bij Lazytours.nl.

Praktisch

Alarmnummer
112.

Elektriciteit
220-240V. De stopcontacten zijn geschikt voor driepolige (Engelse) stekkers. Een verloopstekker is nodig. In badkamers is het voltage vaak 110V.

Gezondheid
Op het eiland is een aantal ziekenhuizen. In de toeristenplaatsen is een aantal privéklinieken. Geen vaccinaties verplicht. Kraanwater drinkbaar: ja, maar aangeraden wordt om flessen drinkwater te kopen.

Grensformaliteiten
Geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist. Voorschriften m.b.t. de geldigheid: het paspoort of Nederlandse identiteitskaart dienen tot 90 dagen na aankomstdatum geldig te zijn. Met een Turks-Cypriotische stempel in het paspoort mag men niet naar het Griekse deel, dus raadzaam is om op een apart blad te laten stempelen.

Munteenheid
Republiek Cyprus (Grieks): Euro. Noord Cyprus (Turks): Nieuwe Turkse Lira (YTL). Koers: YTL 1.00 = € 0.51 (januari 2011).

Nederlandse ambassade
Adres: 34 Demosthenis Severis Avenue, 1080, Nicosia, P.O. Box 23835, 1686 Nicosia, Cyprus. Telefoonnr.: 00 357 22 873666. Faxnr.: 00 357 22 872399. E-mail: nic@minbuza.nl. Website: www.nlembassy.org.cy.

Prijzen
Het gem. prijsniveau van het land is hoog in vergelijking met Nederland.

Telefoon
Mobiel bellen met een Nederlandse telefoon mogelijk (dualband). Collect call mogelijk (800 900 31). Nummer dat men moet bellen vanuit het land naar Nederland: 00 31.

Tijdverschil
1 uur later dan in Nederland.

(c)2010 404WEB webhosting en webdesign