Bulgarije

Reizen naar Bulgarije

Karakteristiek
Het balkangebergte deelt Bulgarije in tweeën. Vooral het zuiden en het westen worden gedomineerd door bergketens, o.a. het Rila-, Pirin-, Rhodopen- en Vitoshagebergte, waarvan enkele toppen tot 3000m hoogte reiken. In de wintermaanden zijn de skigebieden Bansko in het Pirin-gebergte, Borovets in het Rila-gebergte, Pamporovo in het Rhodopen-gebergte en Vitosha bij Sofia zeer geschikt voor een wintersportvakantie. Langs de Zwarte Zee is het landschap vnl. vlak. Populaire badplaatsen hier zijn Goudstrand (Zlatni Piassatsi), Zonnestrand (Slantschev Brjag) en Albena. De plaatsen liggen in een parkachtige, bosrijke omgeving met verspreide bebouwing en worden nauwelijks door de lokale bevolking bewoond. In Bulgarije zijn veel mogelijkheden om te kuren. Het zeewater van de Zwarte Zee bevat weinig zout en veel mineralen, die een geneeskrachtige werking kunnen hebben. De grote hotels (vanaf 4 sterren) beschikken vaak over een eigen wellnesscenter met een daarbij horend medisch centrum en apotheek. Hier zijn veel therapieën, massages, kuren en cosmetische behandelingen mogelijk. Bekende kuurhotels zijn hotel Grand Varna (in St. Konstantin), hotel Dobrudja (in Albena) en hotel Ambassador (in Goudstrand).

Geografie

Ligging
Bulgarije ligt in zuidoost-Europa. Bulgarije wordt begrensd door Roemenië, Turkije, Griekenland, Servië en Macedonië.

Grootte
Bulgarije is ca. 450km lang en 260km breed.

Hoofdstad
Sofia.

Samenleving

Historie
De eerste stammen leefden enkele duizenden jaren voor Christus in het gebied waar nu de hoofdstad Sofia is gevestigd. De zgn. Donau-Bolgaren, een Turkse stam uit Centraal-Azië en de lokale Slavische bevolking vormden in de 7e eeuw het Eerste Bulgaarse rijk. Een onafhankelijk Bulgarije ontstond pas in 1878, na 500 jaar Turkse overheersing. Bulgarije won en verloor gebied gedurende de Balkanoorlogen en de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog, na een inval van het Rode leger van Rusland, werd Bulgarije een communistische volksrepubliek. Na de val van de muur in 1989 kwam aan de communistische overheersing een eind en werd Bulgarije een meerpartijenstaat. Sindsdien probeert het land langzaam uit de armoede, die het verleden heeft achtergelaten, te komen.

Oppervlakte en populatie
Oppervlakte van het land: 111.000km² (ca. 3.5x zo groot als Nederland). Aantal inwoners: 7.148.785 (juli 2010). Aantal inwoners per km²: ca. 64.

Religie
Ca. 85% van de bevolking behoort tot de Bulgaars-Orthodoxe kerk, ca. 13% is islamitisch (vnl. Turken en Pomaken, moslim geworden Bulgaren) en een klein deel is rooms-katholiek en protestants.

Staatsvorm
Parlementaire democratie.

Taal
Bulgaars. Men hanteert het Cyrillisch alfabet. In de toeristische gebieden kan men terecht met Duits en Engels.

Klimaat

Beste reistijd
U kunt naar Bulgarije reizen van Jan. t/m dec. De warmste periode is in juli en aug. met een gemiddelde van 27°C. In de maanden dec. tot half april kan in het Rila-, Pirin- en Rhodopen-gebergte geskied worden. Stedenvakanties kunnen het hele jaar door plaatsvinden.

Klimaat
Bulgarije heeft een gematigd landklimaat. In de zuidelijke streken doet de Middellandse Zee haar invloeden gelden. In de hogergelegen gebieden (hoger dan 900m) overheerst een bergklimaat. In oostelijk Bulgarije is het klimaat, door de invloed van de Zwarte Zee, milder, met wintertemperaturen van 15°C, terwijl het in de zome rmaanden zelden warmer wordt dan 25- 30°C.

Toerisme

Natuur
In Bulgarije zijn meer dan 500 thermale bronnen met temperaturen tussen de 40 en 102°C. Rond enkele van deze bronnen zijn therapeutische centra ontstaan, waarvan de belangrijkste te vinden zijn in het Pirin- en het Rhodopen-gebergte. Verder zijn er 11 nationale parken, die in totaal een gebied van ca. 384.000ha omvatten. Het eerste park, ook het eerste in de hele balkan, was Vitosha in 1934. De daaropvolgende was Pirin. Enkele beschermde gebieden zijn o.a. het Kaliakra schiereiland en het Srebarna reservaat, opgenomen in de UNESCO lijst voor natuurreservaten. Trigrad Gorge (duivelsbrug bij Yagodina), de Olifant (rotsformatie van Devin), de rotsen van Belogradchik, het stenenbos bij Varna, de zandstenen piramiden van Katina zijn een aantal natuurfenomenen in Bulgarije. De 4 belangrijkste skigebieden van Bulgarije zijn Bansko (Pirin-gebergte), Borovets (Rila-gebergte), Pamporovo (Rhodopen-gebergte) en Vitosha (bij Sofia).

Cultuur
In het binnenland van Bulgarije zijn veel monumenten en kloosters, originele architectuur en museasteden. Alles is doordrongen van een levendige folklore. De Bulgaarse volksliederen en – dansen stammen uit de oudheid en zijn een uitdrukking van het Bulgaarse leven door de jaren heen. Aan de Bulgaarse klederdracht kan men herkennen waar een persoon vandaan komt en wat zijn of haar achtergrond is.

Tradities en souvenirs
In de badplaatsen langs de Zwarte Zeekust zijn vnl. kleine souvenirwinkels van ambachtslui met o.a. zilveren en gouden sieraden, tapijten, aardewerk, borduurwerk (kleding en tafelkleden) en poppen in traditionele klederdracht. Verder zijn rozenolie, honing en Bulgaarse wijn typische Bulgaarse producten.

Lokale keuken
De Bulgaarse keuken bestaat vnl. uit vlees- en visgerechten met veel groenten en salades. Vooral langs de kust is een uitgebreide keuze aan visgerechten. De Bulgaarse keuken kent ook veel Turkse, Griekse en Westerse invloeden. Typisch Bulgaarse gerechten zijn o.a. Kavarma (vlees en groenten met uien en tomatensaus), Gyuvetje (stoofpotje met lamsvlees, groenten, verse tomaten, kaas en ei) en Kyufteta (gekruide gehaktballen of hamburgers). Daarnaast staat Bulgarije bekend om de Bulgaarse wijn, het bier en natuurlijk de Bulgaarse yoghurt.

Classificatie accommodaties
Er is een officieel classificatiesysteem. Classificatie hotels: de officiële classificatie wordt uitgedrukt in sterren (max. 5). Classificatie appartementen en/of bungalows: de officiële classificatie wordt uitgedrukt in sterren (max. 5). Men dient er rekening mee te houden dat de Bulgaarse standaard over het algemeen lager ligt dan in de meer gebruikelijke vakantielanden.

Vervoer
Nationale luchtvaartmaatschappij: Bulgaria Air. Er zijn goede treinverbindingen tussen de grote steden, daarbuiten is de dienstregeling niet geheel betrouwbaar. De busverbindingen zijn over het algemeen goed, bijna elke plaats, zowel grote steden als de kleine dorpjes, zijn te bereiken met de bus. Er wordt rechts gereden. Er is een uitgebreid wegennet, maar de wegen zijn over het algemeen slecht onderhouden en zitten veelal vol hobbels en kuilen. Bij een aantal (toeristische) plaatsen worden de toegangswegen gecontroleerd en wordt slechts een gering aantal auto’s de plaats binnen gelaten. De verkeersborden zijn vnl. in het Bulgaars, d.w.z. in het Cyrillisch schrift. Alleen namen van grote plaatsen, zoals Burgas en Varna, staan tevens in het Latijnse schrift aangegeven. Verplicht om in de auto te hebben: brandblusser. Het land is geschikt om een auto te huren. Vraag uw reisadviseur om meer informatie over autohuur.

Praktisch

Alarmnummer
112.

Elektriciteit
220-230V.

Gezondheid
De medische zorg is redelijk verouderd, ziekenhuizen maken vaak gebruik van verouderde apparatuur. In vrijwel elke plaats zijn diverse artsenpraktijken en apotheken. In de plaatsen Burgas en Varna langs de Zwarte Zeekust is een ziekenhuis. Geen vaccinaties verplicht. Aangeraden worden vaccinaties tegen dtp (difterie, tetanus, polio) en hepatitis A. Voor een persoonlijk advies en/of vanwege gewijzigde omstandigheden in het land is het aan te raden om tijdig contact op te nemen met GGD of huisarts. Kraanwater drinkbaar: ja, maar aangeraden wordt om flessen drinkwater te kopen.

Grensformaliteiten
Geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist. Voorschriften m.b.t. de geldigheid: bij verblijf langer dan 90 dagen is een visum nodig.

Munteenheid
Bulgaarse leva (BGN). Koers: 1 BGN = € 0.51 (januari 2011).

Nederlandse ambassade
adres: Oborishte 15, 1504 Sofia, Bulgarije. Telefoonnr.: 00 359 2 8160300. Faxnr.: 00 359 2 8160301. E-mail: sof@minbuza.nl

Prijzen
Het gem. prijsniveau van het land is laag in vergelijking met Nederland.

Telefoon
Mobiel bellen met een Nederlandse telefoon mogelijk (dualband). Collect call niet mogelijk. Nummer dat men moet bellen vanuit het land naar Nederland: 00 31. Internationaal bellen is vanuit de meeste hotels mogelijk, dit is echter tamelijk duur.

Tijdverschil
In Bulgarije is het 1 uur later dan in Nederland

(c)2010 404WEB webhosting en webdesign