Egypte

Reizen naar Egypte

Karakteristiek
Een aantal jaar geleden werd Egypte vooral bezocht voor een cultuurvakantie. Het erfgoed van de farao’s deed miljoenen mensen reizen naar Egypte. Het betreft hier o.a. de piramides en de sfinx in Gizeh bij Caïro en het tempelcomplex van Karnak en de Vallei der Koningen in Luxor, waar veel graftomben en tempels van farao’s te bezichtigen zijn. Om een goede indruk te krijgen van de geschiedenis van Egypte is het aan te raden om ook het Egyptisch museum in het centrum van Caïro te bezoeken. Hier zijn graftomben, grafrelikwieën, mummies en duizenden (kalksteen)standbeelden van vrijwel alle bekende farao’s uit ca. 3000 jaar geschiedenis. Vanaf 1970 werd de duiksport in de Rode Zee populair en inmiddels is Egypte ook in Nederland als strandbestemming op de kaart gezet. Populaire plaatsen zijn Hurghada en Sharm el Sheikh. In beide kuststroken worden momenteel nog veel hotels gebouwd, het aanbod breidt zich nog steeds uit.

Geografie

Ligging
In Noord-Afrika. In het noorden ligt Egypte aan de Middellandse Zee en in het oosten aan de Rode Zee. In het zuiden grenst het aan Soedan en in het westen aan Libië. De bij Egypte horende Sinaï grenst in het oosten aan Israël en de Golf van Akaba.

Hoofdstad
Caïro.

Samenleving

Historie
Na het Oude Rijk, het Midden Rijk en het Nieuwe Rijk met farao’s als heersers heeft het honderden jaren geduurd voordat de Perzen de macht overnamen. In 333 voor Christus versloeg Alexander de Grote het Perzische leger en nam de macht over. Hij stichtte een nieuwe hoofdstad, nl. Alexandrië. De tijd van de gladiatoren volgde, waarin Cleopatra van 51 tot 30 voor Christus het land regeerde. Cleopatra werd verslagen door de Romeinen en keizer Augustus kwam aan de macht. In deze periode lieten veel Egyptenaren zich bekeren tot het Christelijk geloof. Na de inval van de Arabische handelaar Amr Ibn Al-as rond 640 na Christus werd Egypte definitief overgenomen door de Arabieren en veranderde Egypte in een Islamitisch land. Een nieuwe hoofdstad werd gesticht, nl. het zgn. Fustat, wat later is uitgegroeid tot Caïro. Vanaf ca. 1250 werd Egypte door diverse buitenlandse dynastieën geregeerd. De drang naar een onafhankelijk Egypte groeide en na vele stakingen en demonstraties werd Egypte in 1952 een republiek. Vanaf 1973 zocht Egypte economisch toenadering tot het westen, hetgeen in 1979 leidde tot een vredesverdrag met Israël.

Oppervlakte en populatie
Oppervlakte van het land: 1.002.000km². Aantal inwoners: 83.082.869 (juli 2010). Aantal inwoners per km²: 80.

Religie
ca. 94% van de bevolking is moslim en ca. 6% is christen.

Staatsvorm
Republiek.

Taal
Egyptisch Arabisch. In de toeristische steden kan men terecht met Engels en Frans.

Klimaat

Beste reistijd
U kunt het beste reizen naar Egypte van november t/m april. Buiten deze (winter)maanden lopen de temperaturen (vooral in het zuiden) snel op.

Klimaat
Egypte ligt binnen de zone van de tropische woestijnen en heeft een droog klimaat, m.u.v. het kustgebied van de Middellandse Zee. Er zijn 2 duidelijk te onderscheiden seizoenen: de hete zomer van mei t/m okt. en de koelere winter van nov. t/m april. In de lente trekken soms depressies over Egypte, die een droge wind, bekend door zijn zandstormen, met zich meebrengen. De kust heeft zachtere winters en lagere zomertemperaturen dan het binnenland, door het matigende effect van de zee.

Toerisme

Natuur
Egypte heeft een aantal culturele monumenten op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, o.a. de piramidevelden van Gizeh tot Dahshur en de bekende Nubische monumenten van Abu Simbel tot Philae. Naast deze culturele en historische bezienswaardigheden zijn de kustplaatsen langs de Golf van Akaba en de Rode Zee zeer populair bij toeristen. Vooral de aanwezige koraalriffen daar zijn erg in trek bij duikliefhebbers. Het koraalrif in de Rode Zee is ongeveer 500 jaar oud, kent een lengte van bijna 800km en bereikt op sommige punten een diepte van 1.5km. Het rif is het op een na grootste rif ter wereld. Er zijn diverse duiklocaties, enkele bekende plekken zijn o.a. de Blue Hole bij Dahab en het Ras Mohammed National Park bij Sharm el Sheikh. Om de koraalriffen te beschermen is de Hurghada Environmental Protection and Conservation Association (HEPCA) opgericht in 1992. Door deze organisatie worden cursussen gegeven aan gidsen en bootbemanningen. In het Ras Mohammed National Park is het daardoor bovendien voor maar een beperkt aantal boten toegestaan om in een klein gedeelte van het park te duiken.

Cultuur
Het grootste deel van de bevolking woont langs de Nijl en langs de Middellandse Zeekust en een deel woont in de oases van de Sinaï woestijn en de Sahara. De bevolking kan onderverdeeld worden in 3 groepen, nl. de Nubiërs, de Bedoeïenen en de Egyptenaren. De Nubiërs zijn het meest Afrikaans en leven in het zuiden, de Bedoeïenen leven in tenten in de woestijn. In Egypte is een duidelijke scheiding tussen man en vrouw, lichamelijk contact in het openbaar is niet gepast en het is in sommige bars zelfs verboden om daar als vrouw te komen. In de toeristische gebieden en grote steden is dit minder merkbaar. In de tijd van Alexander de Grote tot aan de Romeinen is in Egypte de oriëntaalse dans ontstaan. Deze (buik)dans op Egyptische muziek staat voor sensualiteit, vruchtbaarheid en geboorte en wordt tot op heden nog vaak gedanst op bruiloften, religieuze en traditionele feesten.

Tradities en souvenirs
In vrijwel elke (toeristische) plaats is een markt waar men souvenirs kan kopen. De grootste markt is in Caïro, nl. de Khan al-Khalili bazaar. Typische producten zijn o.a. tapijten, koperwaar, gouden en zilveren sieraden, papyrus, parfum en shisha’s (waterpijpen).

Lokale keuken
De Egyptische keuken is middenoosters, maar heeft ook Franse, Italiaanse en Griekse invloeden. In het zuiden van Egypte is het eten meer gekruid en pittiger dan in het noorden. De lokale bevolking drinkt meestal water, vruchtensappen, thee en koffie (op Turkse wijze). Een koffie gaat vaak gepaard met een shisha (waterpijp). Aangezien Egypte een islamitisch land is, zijn alcoholische dranken relatief duur en buiten de grote steden en toeristische plaatsen nauwelijks verkrijgbaar. Typisch lokale gerechten zijn o.a. tajine (stoofpot met vlees en uien), falafel (gefrituurde en gekruide kikkererwtenballetjes), aysh (platte pitabroden) en baba ghanoeshj (mengsel van o.a. aubergine en erwten).

Classificatie accommodaties
Er is een officieel classificatiesysteem. Classificatie hotels: men hanteert sterren (max. 5). De hotels zijn over het algemeen vrij luxe. Classificatie appartementen en/of bungalows: men hanteert sterren (max. 5).

Vervoer
Nationale luchtvaartmaatschappij: Egypt Air. Egypte beschikt over een goed spoorwegennet, dat vrijwel elke belangrijke plaats aan doet. Het spoorwegennet is verouderd, m.u.v. de verbinding naar Alexandrië en de zgn. toeristentreinen naar Luxor en Aswan. De busverbindingen zijn over het algemeen goed, vrijwel elke plaats wordt aangedaan. Tijdens de ramadan (vastenmaand) rijdt het openbaar vervoer onregelmatiger of helemaal niet. In de plaatsen zelf zijn vaak geen officiële, lokale busverbindingen. Wel rijden in de meeste (bad)plaatsen (privé)minibusjes langs de hotels, naar centra en/of stranden. Er wordt rechts gereden. De verbindingswegen zijn meestal verhard en rustig, de wegen in de plaatsen zijn vaak slecht onderhouden. Het verkeer in de grotere plaatsen is hectisch. Minibusjes halen van alle kanten in en stoppen op elk moment om mensen in en uit te laten stappen. De verkeersregels worden slecht nageleefd. De max. snelheid buiten de plaatsen bedraagt 90km/u en 100km/u op de snelweg tussen Caïro en Alexandrië. Voor enkele wegen, zoals de weg van Caïro en Alexandrië en Fayoum en de weg door de zgn. Ahmed Hamdi tunnel (onder het Suez kanaal) moet tol betaald worden. Veel wegen hebben zgn. roadblocks waar een identiteitsbewijs gevraagd kan worden. Buiten de plaatsen zijn weinig benzinestations. Het land is geschikt om een auto te huren. Vraag uw reisadviseur om meer informatie over autohuur.

Reizen Egypte boeken
Als u goedkope reizen Egypte wilt boeken kunt u uw vakantie Egypte 2013 boeken bij Lazytours.nl.

Praktisch

Alarmnummer
123.

Elektriciteit
220-230V. De stopcontacten zijn geschikt voor stekkers met dikke polen. Een verloopstekker is soms nodig. Sommige stopcontacten zijn alleen geschikt voor stekkers met dunne polen.

Feestdagen
De data van islamitische feestdagen houden veelal verband met natuurlijke omstandigheden, zoals de stand van de maan. Gedurende de Ramadan kunnen soms beperkingen gelden wat betreft het eten, drinken en roken in het openbaar. Winkels en andere instellingen zijn beperkter of helemaal niet open en lokale restaurants kunnen gesloten zijn tot zonsondergang. Ook het openbaar vervoer rijdt onregelmatiger. Over het algemeen gelden deze beperkingen niet voor de belangrijkste toeristengebieden.

Gezondheid
In de grotere toeristische plaatsen is een (klein) ziekenhuis. Veel toeristen krijgen te maken met de zgn. vloek van de farao, nl. darm- en maagklachten tijdens de eerste dagen van het verblijf in Egypte. Geneesmiddelen zijn makkelijk en goedkoop te verkrijgen, vaak zonder recept. Geen vaccinaties verplicht. Aangeraden worden vaccinaties tegen dtp (difterie, tetanus, polio) en hepatitis A. Voor een persoonlijk advies en/of vanwege gewijzigde omstandigheden in het land is het aan te raden om tijdig contact op te nemen met GGD of huisarts. Kraanwater drinkbaar: nee.

Grensformaliteiten
Geldig paspoort, visum en geldig retour- of doorreisticket vereist. Voorschriften m.b.t. de geldigheid: het paspoort dient bij vertrek vanuit Egypte nog 6 maanden geldig te zijn. Het visum is op het vliegveld bij aankomst in Egypte verkrijgbaar (ca. € 13.00). Verlaat men tussendoor het land (bv. voor een dagtocht naar Jordanië of Israël), dan moeten de visumkosten opnieuw betaald worden. Mensen die per vliegtuig landen in Sharm el Sheikh of Taba en alleen in het oostelijke deel van de Sinaï verblijven, kunnen een gratis Sinaï-visum verkrijgen, dat max. 15 dagen geldig is. Blijft men langer, dan dient men een gewoon visum aan te schaffen. Bij de grens met Israël (Eilat) is zowel het Sinaï-visum als het gewone visum verkrijgbaar.

Munteenheid
Egyptische pond (EGP). Koers: 1 EGP = € 0.13 (januari 2011).

Nederlandse ambassade
Adres: 18, Hassan Sabri Street, Zamalek, 11211 Caïro, Egypte. Telefoonnr.: 00 20 2 7395500. Faxnr.: 00 20 2 7365249. E-mail: kai@minbuza.nl

Prijzen
Het gem. prijsniveau van het land is laag in vergelijking met Nederland.

Telefoon
Mobiel bellen met een Nederlandse telefoon mogelijk (dualband). Collect call mogelijk (0236 54431). Nummer dat men moet bellen vanuit het land naar Nederland: 00 31. Er zijn veel openbare internetgelegenheden.

Tijdverschil
1 uur later dan in Nederland. De zomertijd gaat later in dan in Nederland (eind april) en eindigt eerder (eind sept.). Tijdelijk is er dan geen tijdsverschil met Nederland.

(c)2010 404WEB webhosting en webdesign