Zakynthos

Vakantie ZakynthosPrijzen en beschikbaarheid »

Uw vakantie Zakynthos en last minute vakanties naar Zakynthos boekt u bij Lazy Tours. Zakynthos is groen en vruchtbaar. Op het grootste deel van het eiland vindt men uitgestrekte olijfboomgaarden, cipressen, bloemrijke begroeiing en struikgewassen. Prijzen en beschikbaarheid bekijken

 

Het meest kleurrijke eiland van Griekenland is Zakynthos, dat met een beetje fantasie dezelfde vorm heeft als Nederland. Het eiland beschikt over een gigantisch aantal bloemsoorten waardoor de Romeinen, die vroeger de macht hadden over Zakynthos, het eiland Il fiore di Levante noemen. Het betekent de bloem van het oosten. Behalve dit staat Zakynthos ook bekend om de huisvesting van de onechte karetschildpad en om het verroeste scheepswrak op het strand van Navagio, dat daar in 1979 is aangespoeld. Zakynthos, met de gelijknamige hoofdstad, telt ongeveer veertigduizend inwoners en ligt ten westen van het Griekse vaste land. Strandliefhebbers en natuurliefhebbers, maar ook feestgangers gaan een fantastische tijd tegemoet tijdens een vakantie Zakynthos. Het klinkt clichématig, maar het eiland heeft elke vakantieganger wel iets te bieden. Cultuur in de hoofdstad, feesten in Laganas, natuur in de bergen en bedreigde schildpadden in het zuiden. Een vakantie Zakynthos is iets wat u in uw leven gedaan moet hebben.

 

Steden Zakynthos
Het leven op Zakynthos speelt zich vooral af tussen het zuiden en het oosten van het eiland. De rest van het eiland is bergachtig gebied met een top van 758 meter. Hierdoor zijn er in het westen langs de kust alleen maar kliffen en dus weinig populatie, laat staan toerisme. Ten oosten van het eiland ligt Zakynthos-stad, lokaal ook wel Zante genoemd. Het is de hoofdstad van het eiland en barst van de restaurants, gezelligheid en de mooiste jachten in de haven. Iedere avond is daar een zeer grote markt waar, behalve heel veel eten, leuke kleren en souvenirs te koop zijn. Als u in de hoofdstad bent, bezoekt u dan ook eens de Agios Dionysos kerk. Dicht bij de hoofdstad ligt het typische Griekse plaatsje Tsivili. Onder meer dit vissersdorp beschikt over de beste vijfsterren all inclusive hotels en biedt iedere vakantieganger ongekende luxe. In het zuiden van Zakynthos heet de grootste plaats Laganas. Het is een grote badplaats met een behoorlijk groot strand. Niet alleen de toeristen genieten hier heerlijke dagen aan het strand, ook de onechte schildpad vindt deze baai uitermate geschikt als broedplaats. Het is op Zakynthos dan ook eerder regel dan uitzondering dat u het bedreigde diersoort treft. Al komt er natuurlijk altijd een dosis geluk bij kijken. Het centrum van Laganas kent vele bars en grote clubs en is daarom ideaal voor de feestgangers. In de nacht feesten en overdag bijkomen op het strand is perfect te doen in Laganas.

 

Stranden Zakynthos
Zakynthos heeft prachtige stranden. Soms heel lang en breed, soms ook heel klein. Soms kiezelstranden, maar voornamelijk zandstranden. Het voordeel van de kleine stranden is de ontbrekende drukte, waardoor u het gevoel hebt dat dit een privéstrand is. Een ander voordeel van de kleine stranden is dat het er hier schoner is. Lokale bewoners, maar ook vakantiegangers laten vooral op grote stranden hun afval nog wel eens achter. Als u uw vakantie op Zakynthos viert, doe dit dan niet. Zeker met het oog op de bedreigde schildpadden is het beter uw afval op te ruimen. Overal op de stranden staan ligbedden die voor een lage prijs een dag te huren zijn. De stranden zijn over het algemeen kindvriendelijk, omdat de zee geleidelijk aan dieper wordt. De zee die overigens kraakhelder is en in de zomer ook nog eens heerlijk op temperatuur.

 

Uitgaansleven
Als de avond valt, wordt er vooral in Laganas veel gefeest. In de lange hoofdstraat van Laganas stikt het van de bars en clubs. Af en toe heft een eetgelegenheid de reeks disco’s op. Prima om uit te gaan en flink te feesten. Natuurlijk kan er ook in de hoofdstad gestapt worden. Rondom het zogeheten Platí Aghíou Markou zijn genoeg bars en clubs waar u zich goed kunt vermaken.

 

Klimaat
Alle Griekse eilanden en de kuststrook van het vaste land inclusief de Peloponnessos hebben een Mediterraan klimaat; zachte vochtige winters en lange hete, droge zomers. Klik hier om de weersverwachting Zakynthos te bekijken.

 

Activiteiten
Boot huren
Geniet u een vakantie Zakynthos, huurt u dan zeer beslist een bootje. Het heerlijke vrije gevoel wanneer u over zee vaart is onbeschrijflijk. Verblijft u in Agios Sostis, een klein gezellig dorpje naast Laganas, vaart u dan naar het eiland ongeveer drie kilometer bij de kust vandaan. Dit prachtige eiland heet officieel Marathonisi, maar is door de toeristen vanwege zijn vorm omgedoopt tot Schildpaddeneiland. Niet alleen de vorm bepaalt de naam. Ook gebeurt het met enige regelmaat dat hier jonge schildpadjes uit het ei kruipen. U hebt wel een klein beetje geluk nodig, maar het is toch een droom om een schildpadje uit het ei te zien kruipen en zijn weg in de ruige onderwaterwereld te zien vervolgen. Als het jong in zee is, kunt u een stukje mee zwemmen voor een onvergetelijke ervaring. Verder kunt u tijdens uw boottocht naar de zogeheten blauwe grotten. Door de weerkaatsing van de zon op het kraakheldere water kleuren de grotten in zee prachtig blauw en ziet het water zo blauw als saffier.

 

Snorkelen
Omdat de zee rondom Zakynthos zo schoon en zo helder is, is snorkelen een genot. Toch moet u daarvoor wel bij de rotsen blijven, want dieper in zee is de bodem nagenoeg kaal en treft u alleen heremietkreeftjes en kleine zeesterren. Voor het echte werk moet u dus bij de rotsen zoeken. Hier vindt u gekleurde vissen, zee-egels en grote scholen vis.

 

Auto huren
U kunt op Zakynthos het eiland ook met een gehuurde verkennen. Bijna in elke plaats is wel een mogelijkheid tot autoverhuur. Houdt u wel rekening met de manier waarop de Grieken rijden. De normen zijn anders dan in Nederland en de wegen, behalve de hoofdweg, zijn smaller waardoor bestuurders geregeld de berm in moeten of centimeters langs elkaar moeten rijden. Een quad of een brommer huren behoort ook tot de mogelijkheden.

 

Bezienswaardigheden
Dionysos
Ieder jaar vieren de Grieken op 24 augustus en op 17 december twee zeer belangrijke feestdagen. Het gaat die dagen namelijk om de herdenking van Dionysos (1547-1622), vroeger een heilige en een beschermheer. Dionysos was een zeer belangrijke aartsbisschop en stierf op 17 december. Jaren later werd door onbekende reden zijn lichaam opgegraven. Nadat bleek dat dit nog vrijwel intact was, verklaarde de inwoners hem heilig. De restanten van het lichaam bestaan nog altijd en worden in een kist op beide feestdagen door de hoofdstad rondgedragen. Alle belangrijke Grieken zijn bij dit feest aanwezig en zo ook heel Zakynthos. Zelfs de Grieken van het vaste land bezoeken massaal dit herdenkingsfeest. Als u rond deze periode op Zakynthos bent, bezoekt u dan dit indrukwekkende feest. Houd rekening met de ongekende drukte.

 

Scheepswrak en blauwe grotten
De meest toeristische plek op Zakynthos is het scheepswrak op Navagio-strand. U kunt dit strand alleen per boot bereiken vanwege de metershoge kliffen eromheen en dus gaan er vele bootexcursies naartoe. U treft op dit strand een in 1979 gestrand schip dat vandaag de dag compleet is verroest. De kapitein van het schip smokkelde drank en sigaretten. Toen hij zijn schip niet meer onder controle had, gaf hij het over aan de golven. Hij strandde op het ministrandje van Navagio en kon daar vanwege de hoge kliffen niet meer weg. De waterpolitie had dit in de gaten en stopte de kapitein in het gevang vanwege smokkelen van goederen. Het schip werd in de tussentijd geplunderd door omwonenden, die van alle drank en tabak genoten. Toen de kapitein zijn tijd in de gevangenis had uitgezeten en zijn schip terug wilde, kwam hij bedrogen uit. In zijn gevangenisperiode had de Griekse regering een regel bedacht dat als iets, bijvoorbeeld een schip, op Grieks land ligt, onbemand is, niet geregistreerd staat en niet binnen een bepaalde tijd wordt opgehaald dan eigendom wordt van de Griekse regering. Zo ook dit scheepswrak. Dat is het verhaal althans. Als u hiernaartoe gaat, neem dan beslist uw fotocamera en uw snorkelset mee. Na dit bezoek vaart u nog langs de hoge kliffen en de grotten in zee die door de zon en het heldere water blauw kleuren.

 

Schildpaddentocht
Zakynthos is hét broedeiland van de onechte karetschildpad, dat beter bekend staat als de Caretta Caretta. Dit bedreigde diersoort legt haar eieren in de maanden juni, juli en augustus waardoor het in die periode goed mogelijk is er een te spotten. U kunt dit zelf proberen te realiseren door een bootje te huren of met de waterfiets op pad te gaan, maar u kunt ook met een boot met glazen bodem op zoek gaan. De kapitein houdt het welzijn van de schildpad hierbij altijd goed in de gaten, omdat het dus om een bedreigd diersoort gaat. De schildpad is een trekpleister van Zakynthos, dat willen ze graag zo houden.

 

(c)2010 404WEB webhosting en webdesign