Griekenland

Reizen naar Griekenland

Karakteristiek
Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa en bestaat uit het zuidelijkste deel van het Balkanschiereiland en ca. 1500 eilanden, waarvan er 160 bewoond zijn. De bekendste Griekse eilanden zijn Corfu, Kos, Kreta, Lesbos, Rhodos, Samos en Zakynthos. Griekenland is een bergachtig land met ketens als de Pindos in het westen, de Taygetos in het zuiden, de Olympos en de beroemde Idi en Dikti op het eiland Kreta. Het land wordt doorsneden door enkele rivieren, die ‘s zomers meestal droog staan. De diverse bootverbindingen tussen de eilanden zorgen ervoor dat men tijdens reizen naar Griekenland meerdere eilanden kan ontdekken. Het aangename klimaat, de gastvrije bevolking, de fraaie stranden aan baaien, het uitgaansleven, de natuur en rijke cultuur met veel archeologische vondsten maken Griekenland een populaire bestemming bij veel toeristen.

Geografie

Ligging
In zuidoost-Europa. Het Griekse vasteland beslaat het meest zuidelijke deel van de Balkan. Het grenst in het noorden aan Albanië, Macedonië, Bulgarije en Turkije. In het zuiden, oosten en westen is het omgeven door de Middellandse Zee. Naast het vasteland, dat bestaat uit de gebieden Centraal Griekenland, Macedonië, Thessalië, Epirus, Thracië, Attika en Peloponnesos, telt het land tientallen grotere en kleinere eilanden. Ten westen van het vasteland liggen de Ionische Eilanden en tussen het Griekse en Turkse vasteland liggen de Egeïsche Eilanden, de Cycladen en de Dodekanesos. Ten noordoosten van Attika (Athene) liggen de Sporaden. Het meest zuidelijke en grootste eiland van Griekenland is Kreta.

Grootte
131.957km² (ruim 4x zo groot als Nederland).

Hoofdstad
Athene.

Samenleving

Historie
De Griekse beschaving behoort tot de oudsten ter wereld en gaat meer dan 4000 jaar terug. Griekenland ging eeuwenlang gebukt onder buitenlandse overheersing. Rond het begin van de jaartelling waren de Romeinen aan de macht. Rond 1500 overheersten de Turken en nog later de Venetianen. Alle bezetters hebben hun invloed uitgeoefend op Griekenland, wat tot op heden nog is terug te zien door de vele overblijfselen.

Oppervlakte en populatie
Oppervlakte van het land: 131.957km². Aantal inwoners: 10.749.943 (2010). Aantal inwoners per km²: 81.

Religie
Grieks-orthodox, maar een klein deel van de bevolking is moslim, katholiek of joods.

Staatsvorm
Republiek.

Taal
Nieuw-Grieks, maar in de belangrijkste toeristische gebieden kan men terecht met Engels en Duits.

Klimaat

Beste reistijd
Het beste kunt u reizen naar Griekenland van april t/m oktober.

Klimaat
Griekenland heeft een mediterraan klimaat, met over het algemeen warme, droge zomers met gem. 300 dagen zon per jaar en milde, natte winters. In het noorden en het binnenland heeft het klimaat continentale trekjes en kan het ‘s winters koud worden en zelfs sneeuwen.

Toerisme

Natuur
Het vasteland van Griekenland bestaat voor 80% uit bergen en heuvels. De hoogste berg is de heilige, mythologische berg Olympus in midden-Griekenland (2917m). Langs de Adriatische Kust van het Balkanschiereiland lopen de Dinarische Alpen, die in het noordwesten van Griekenland overlopen in het, vooral uit kalksteen, zandsteen en kleisteen bestaande Pindosgebergte, dat weer wordt voortgezet in het Taigetosgebergte van de Peloponnesos en de eilandenboog van Kreta, Karpathos en Rhodos. Deze gebergten kennen veel diepe baaien, waarvan de bekendste de 127km lange Golf van Korinthe is, die het schiereiland van het vasteland scheidt. De vlakke gebieden liggen vooral in Macedonië en Thessalië, waar landbouw en veeteelt mogelijk zijn. De vlakten worden doorsneden door rivieren, waarvan die in het noorden het meeste water hebben. Veel voorkomende bomen in Griekenland zijn pijnbomen, waaronder cipressen en olijfbomen. In de hogergelegen gebieden van het binnenland groeien meer loofbomen, zoals eiken, beuken en essen. In de loop van de jaren hebben de vele bossen noodgedwongen plaats moeten maken voor struikgewas en vindt er woestijnvorming plaats. De geit komt in Griekenland veel voor en vreet veelal de jonge vegetatie aan. Naast de meer bekende vogelsoorten kom je in Griekenland uilen, arenden en lammergieren tegen. Herten en wilde zwijnen leven nog steeds in de bergen en af en toe worden in het noorden beren en wolven gesignaleerd, die vanuit de Balkan naar Griekenland zijn gekomen. Verder leven er veel dieren die graag de warmte opzoeken, zoals slangen en schildpadden.

Cultuur
De Griekse bevolking bestaat uit een mengeling van Slavische, Albanese en andere Europese invloeden. Van de ruim tien miljoen inwoners heeft 95% de Griekse nationaliteit en ca. de helft woont in de 3 grote steden Athene, Thessaloniki en Patras. Grieken zijn een open en gastvrij volk. Ze zijn trots op hun land en woonplaats en vertellen hier graag over. Verder zijn de familiebanden in Griekenland sterk en leven families vaak dicht bij elkaar, waardoor men zorg kan dragen voor zieke of oude familieleden. De traditionele cultuur van Griekenland verandert in rap tempo. Zo zijn o.a. de klederdrachten uit het straatbeeld verdwenen en wordt er alleen nog tijdens folkloristische feesten en in enkele kleine dorpjes traditionele kleding gedragen. Meer dan 40% van de Grieken rookt (in Europa is dat gemiddeld 29%). Per 1 september 2010 is roken in openbare ruimten officieel verboden en gelden boetes voor overtredingen.

Tradities en souvenirs
Een belangrijke rol in de Griekse volksmuziek speelt de bouzouki, een snaarinstrument dat enigszins op een mandoline lijkt. De traditionele dansen, waaronder de sirtaki, worden tegenwoordig vaak speciaal voor toeristen uitgevoerd. Griekenland kent verder een aantal traditionele ambachten, waaronder weven, borduren en het maken van tapijten.

Lokale keuken
De Griekse keuken is divers door de grote verscheidenheid aan regio’s en de diverse buitenlandse invloeden, waaronder vooral uit Italië en Turkije. Op de eilanden wordt veel vis gegeten, terwijl in het bergachtige noordelijke binnenland de keuze vaker op vlees valt. Er wordt grote waarde gehecht aan regionale en verse producten. Opvallend is de keuze aan groentegerechten, peulvruchten en salades, waardoor Griekenland geschikt is voor vegetariërs. Typische gerechten in Griekenland zijn o.a. Tzatziki (scherpe knoflooksaus van yoghurt met komkommer), Tiropita (feta in bladerdeeg), Dolmades/Dolmadakia (gevulde wijnbladeren), Keftedes (gehaktballen), Moussaka (laagjes aardappelen, gehakt, aubergine, kaas en witte saus uit de oven), Souvlaki (stukjes gegrild lams- of varkensvlees aan een spies), Gyros (stukjes geroosterd en gesneden vlees) en als nagerecht in honing gedrenkte baklava en koeken gevuld met rozijnen en noten. De nationale drank van Griekenland is ouzo (anijsdrankje). Verder drinken de Grieken graag retsina (witte harswijn) en na het eten een Metaxa (cognac) bij de koffie.

Classificatie accommodaties
Er is een officieel classificatiesysteem. Classificatie hotels: conform het nieuwe classificatiesysteem dat begin 2005 in Griekenland is ingevoerd, wordt de classificatie van hotels uitgedrukt in sterren (1 t/m 5). Veel hotels zijn nog niet hergewaardeerd, waardoor ook de oude classificatie vooralsnog gehandhaafd blijft, nl. de categorieën de luxe, A, B, C, D en E (aflopend van meest luxueus tot zeer eenvoudig). Classificatie appartementen en/of bungalows: conform het nieuwe classificatiesysteem dat begin 2005 in Griekenland is ingevoerd, wordt de classificatie van appartementen en/of bungalows uitgedrukt in sterren (1 t/m 5). Veel accommodaties zijn nog niet hergewaardeerd, waardoor ook de oude classificatie vooralsnog gehandhaafd blijft, nl. de categorieën de luxe, A, B, C, D en E (aflopend van meest luxueus tot zeer eenvoudig).

Vervoer
Nationale luchtvaartmaatschappij: Olympic Air en Aegean Airlines. Olympic Air (v/h Olympic Airlines) is, net als Aegean Airlines, per 1 sept. 2009 geprivatiseerd. Zowel op het vasteland als op de eilanden rijden regelmatig bussen. Op de wat kleinere eilanden rijden de bussen soms maar 1x p.d. De frequentie van de treinverbindingen op het vasteland is laag. Verder is de boot een populair vervoermiddel om te reizen tussen de eilanden. Er wordt rechts gereden. Griekenland heeft een goed wegennet. De vluchtstrook wordt vaak gebruikt als 2e of 3e rijbaan door automobilisten die niet snel willen rijden, zodat andere voertuigen makkelijker kunnen passeren. De Nederlandse regeling dat je met je rijbewijs B op een bromfiets mag rijden, kent Griekenland niet. Hierdoor is in Griekenland een geldig rijbewijs AM of een bromfietscertificaat nodig. Het land is geschikt om een auto te huren. Vraag uw reisadviseur om meer informatie over autohuur.

Griekenland reizen boeken
Als u goedkoop naar Griekenland wilt reizen kunt u uw vakantie Griekenland 2013 boeken bij Lazytours.nl.

Praktisch

Alarmnummer
112 (politie 100, ambulance 166 en brandweer 199).

Elektriciteit
220-230V.

Gezondheid
De gezondheidszorg in Griekenland is van goede kwaliteit. In alle grote steden zijn medische privéklinieken. De meeste artsen spreken goed Engels. Consulten moeten altijd contant worden voldaan. Griekse apotheken (farmakeío) zijn herkenbaar aan een groen kruis en bieden uitgebreid advies, alsmede diverse geneesmiddelen. Geen vaccinaties verplicht. Kraanwater drinkbaar: ja, maar aangeraden wordt om flessen drinkwater te kopen.

Grensformaliteiten
Geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist. N.a.v. de Schengenovereenkomst is er in principe geen paspoortcontrole.

Munteenheid
Euro.

Nederlandse ambassade
Adres: Leof. Vas. Konstantinou 5-7, 10674 Athene, Griekenland. Telefoonnr.: 00 30 210 7254900. Faxnr.: 00 30 210 7254907. E-mail: ath@minbuza.nl

Prijzen
Het gem. prijsniveau van het land is hetzelfde als in Nederland. Het is gebruikelijk om in drinken eetgelegenheden een fooi te geven (5-10%).

Telefoon
Mobiel bellen met een Nederlandse telefoon mogelijk (dualband). Collect call mogelijk (00 80 03 111). Nummer dat men moet bellen vanuit het land naar Nederland: 00 31.

Tijdverschil
1 uur later dan in Nederland.

(c)2010 404WEB webhosting en webdesign