Reizen naar Kroatië
Karakteristiek
Indien u Kroatie reizen gaat boeken treft u een afwisselend en nog deels in ontwikkeling zijnd vakantieland. Het land is te verdelen in diverse regio’s met diverse landschappen. De vele baaien en het azuurblauwe en heldere water typeren de grillige kustlijn. Kroatië telt 1185 eilanden, waarvan er 66 zijn bewoond. De meest populaire eilanden zijn Krk, Hvar en Brac voor de Adriatische Kust. Aan de kust van de meest westelijk gelegen streek en schiereiland Istrië zijn levendige badplaatsen, zoals Porec, Rovinj en Medulin. Opvallend zijn de Italiaanse invloeden aan deze kust, waaronder de vaak Italiaans sprekende bevolking en de 2-talig aangegeven plaatsnamen. Populaire toeristische plaatsen in de meest zuidelijk gelegen streek Dalmatië zijn Cavtat, Makarska, Trogir, Sibenik en Zadar. Het binnenland is bergachtig met een ongerepte natuur. Er zijn diverse nationale parken en natuurparken, middeleeuwse dorpjes en historische steden, zoals Dubrovnik in de streek Dalmatië.
Geografie
Ligging
In Zuidoost-Europa. Kroatië heeft een lange kustlijn langs de Adriatische Zee. In het noorden grenst het aan Slovenië en Hongarije, in het oosten aan Servië en in het oosten en zuiden aan Bosnië-Herzegovina. Het uiterste zuiden grenst aan Montenegro.
Hoofdstad
Zagreb.
Samenleving
Historie
Het huidige Kroatië werd in de oudheid bewoond door Illyriërs. Ca. 400 v. Chr. werden de eerste Griekse koloniën gesticht op de eilanden voor de Adriatische Kust en in ca. 100 v. Chr. werden deze overgenomen door de Romeinen. In 925, onder leiding van koning Tomislav, werd Kroatië onafhankelijk. Hier kwam in 1102 een eind aan, toen de Hongaarse macht werd geaccepteerd. Met Hongarije werd een verbond afgesloten, waardoor Kroatië wel een eigen parlement had, maar geen zelfbestuur. Rond de 14e eeuw kreeg het land te maken met het Ottomaanse Rijk. Rond deze tijd kwam Dalmatië grotendeels onder Venetiaans gezag. Vanaf 1527 gold de Habsburgse heerschappij. Na de Eerste Wereldoorlog viel het land uiteen, waarna in 1929 3 volkeren, de Kroaten, de Serviërs en de Slovenen een koninkrijk vormden, nl. Joegoslavië. Na de Tweede Wereldoorlog werd Joegoslavië een onafhankelijke communistische staat, geleid door maarschalk Tito. In 1991 verklaarde Kroatië zich samen met Slovenië onafhankelijk van Joegoslavië, waarna er oorlogen uitbraken in Joegoslavië. In 1992 werd Kroatië erkend als zelfstandige staat en werd lid van de VN. Als gevolg hiervan trok het Joegoslavische leger zich terug. De in Kroatië woonachtige Servische bevolking was het niet eens met de onafhankelijkheidsverklaring en stichtte hun eigen staat, de Republiek van Servisch Krajina. De strijd ging verder op Bosnisch grondgebied, maar werd onder druk van de Verenigde Staten gestopt. De oorlog eindigde uiteindelijk met het verdrag van Dayton. Inmiddels herstelt Kroatië zich weer op economisch gebied en is het land weer stabiel. In 2004 werd Kroatië officieel kandidaat-lid van de Europese Unie.
Oppervlakte en populatie
Oppervlakte van het land: 56.510km². Aantal inwoners: 4.486.881 (juli 2010). Aantal inwoners per km²: 79.4.
Religie
Rooms-katholiek, maar een klein deel is orthodox, protestants of islamitisch.
Staatsvorm
Parlementaire democratie.
Taal
Kroatisch. In de toeristische gebieden kan men terecht met Engels en Duits.
Klimaat
Beste reistijd
De beste tijd om te reizen naar Kroatië is mei t/m okt.
Klimaat
Kroatië heeft overwegend een landklimaat, gekenmerkt door hete zomers en koude winters. Langs de Adriatische Zee heerst een mediterraan klimaat met zachte, regenachtige winters en warme, droge zomers.
Toerisme
Natuur
Kroatië heeft 8 nationale parken, 10 natuurparken en verder nog 2 natuurgebieden. Het bekendste nationale park van Kroatië is Plitvice, deel van het werelderfgoed van UNESCO, bestaande uit 16 kleine meren die in elkaar overlopen via watervallen. Een ander bekend nationaal park is het Kornati-park, bestaande uit ca. 140 onbewoonde eilanden aan de Adriatische Zee. De natuurparken bevinden zich vnl. in het binnenland en rondom Zagreb. Er is een natuurgebied in het Kapela-massief en een natuurgebied in het Velebit-massief. Verder zijn er diverse dier- en plantensoorten. Dieren die veel voorkomen zijn o.a. beren, wolven, lynxen, wilde zwijnen, herten, vossen, fazanten, adelaars en gieren. Veel voorkomende boomsoorten zijn cipressen en olijfbomen. Het plantenleven is het rijkst in de bergen. Hier groeien, vooral in de zomer, o.a. orchideeën en gentianen.
Cultuur
Het katholieke geloof is een belangrijk onderdeel in het Kroatische leven en de meeste feestdagen en volksfeesten worden ook door dit geloof bepaald. De Kroatische cultuur is een mix van Hongaarse, Servische, Tsjechische, Slowaakse en Italiaanse invloeden. In de architectuur is veel van de Oostenrijk-Hongaarse (Habsburgse) en Venetiaanse invloeden terug te vinden. Een groot aantal historische gebouwen is door de UNESCO als cultureel erfgoed van de mensheid aangewezen. De Kroatische volksmuziek is een mix van stijlen. Kolo, een Slavische rondedans, wordt meestal vergezeld door de zgn. Tambura. Dit instrument heeft 3 of 5 snaren en is een van de bekendste volksmuziekinstrumenten. De dans wordt meestal uitgevoerd in traditionele kleding. De zangers zijn vnl. mannen en zij halen hun verhalen meestal uit gebeurtenissen in het dagelijkse leven.
Tradities en souvenirs
Typische souvenirs uit Kroatië zijn glas, keramiek, porselein, aardewerk en kristal. Verder zijn er handgemaakte voorwerpen van hout en steen en diverse Kroatische wijnen en andere gastronomische producten te koop.
Lokale keuken
De basis van de traditionele Kroatische keuken is Slavisch, aangevuld met invloeden uit naburige landen die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Kroatië. In het binnenland bestaan de gerechten vnl. uit vlees, peulvruchten en granen. Aan de kust staan veel vis, zeevruchten en groenten op het menu. Typische gerechten zijn Prsut (Dalmatische gerookte ham), Kulen (pikant gekruide salami), Fis Paprikas (stoofschotel van zoetwatervis met paprikapoeder), Paski Sir (schapenkaas), Pasticada (gestoofd rundvlees), Rizot (rijstgerecht met mosselen en andere zeevruchten), Sarma (koolbladeren gevuld met gehakt, kruiden en specerijen), Strukli (ravioli van verschillende soorten tarwe en in de oven gebakken), Palacinka (opgevouwen pannenkoek met jam, gesmolten chocolade of walnoot) en Rozata (Dalmatisch dessert met caramel). Een populaire drank in Kroatië is Pivo, zoals de bevolking het bier noemt. Verder worden sterke dranken veel als aperitief gedronken. Een typische Kroatische traditie is het mengen van wijn met een andere drank, zoals mineraalwater of cola.
Classificatie accommodaties
Er is een officieel classificatiesysteem. Classificatie hotels: sinds 2000 is er een classificatiesysteem in sterren (max. 5). Classificatie appartementen en/of bungalows: sinds 2000 is er een classificatiesysteem in sterren (max. 5). Appartementen, bungalows en campings worden soms ook wel onderscheiden in de categorieën I (meest luxueus), II en III (eenvoudig).
Vervoer
Nationale luchtvaartmaatschappij: Croatia Airlines. Kroatië heeft een uitgebreid busnetwerk. De verbindingen zijn snel en relatief goedkoop. Grote busstations zijn o.a. in Dubrovnik, Pula, Zagreb, Split, Sibenik en Zadar. Het spoorwegennet is redelijk uitgebreid. Vanuit Zagreb zijn regelmatige, rechtstreekse verbindingen met o.a. Split en Virovitica. De verbindingen zijn relatief traag en worden weinig door toeristen gebruikt. Er zijn diverse bootverbindingen tussen verschillende kustplaatsen en eilanden. Er zijn ook verbindingen met andere landen. Er wordt rechts gereden. De wegen zijn doorgaans van goede kwaliteit, maar vaak nogal smal en bochtig. Langs de hele kust loopt een bochtige kustweg, die vaak hoog boven zee ligt. Op sommige plaatsen in het binnenland zijn de wegen onderhevig aan achterstallig onderhoud. Er zijn snelwegen tussen Zagreb en het oosten van Kroatië, Istrië en Dalmatië. Er zijn enkele tolwegen, o.a. tussen Krapina en Zapresic (nabij Zagreb), tussen Zagreb en Karlovac, tussen Zagreb en Oprisavci en tussen Delnice en Rijeka. Verder wordt tol geheven voor de brug naar Krk en voor de Ucka-tunnel nabij Opatija. Verplicht om in de auto te hebben: verbanddoos, zekeringen en reservelampjes. Het land is geschikt om een auto te huren. Vraag uw reisadviseur om meer informatie over autohuur.
Kroatie reizen boeken
Als u goedkoop naar Kroatie wilt reizen kunt u uw vakantie Kroatie 2013 boeken bij Lazytours.nl.
Praktisch
Alarmnummer
92 (politie), 93 (brandweer), 94 (ambulance).
Elektriciteit
220-230V.
Gezondheid
Geen vaccinaties verplicht. Aangeraden worden vaccinaties tegen dtp (difterie, tetanus, polio) en hepatitis A. Voor een persoonlijk advies en/of vanwege gewijzigde omstandigheden in het land is het aan te raden om tijdig contact op te nemen met GGD of huisarts. Kraanwater drinkbaar: ja.
Grensformaliteiten
Geldig paspoort vereist. Voorschriften m.b.t. de geldigheid: paspoort geldig tot na het verblijf.
Munteenheid
Kroatische kuna (HRK). Koers: HRK 1 = € 0.14 (januari 2011).
Nederlandse ambassade
Adres: Medvescak 56, 10000 Zagreb, Kroatië. Telefoonnr.: 00 385 1 4642200. Faxnr.: 00 385 1 4642211. E-mail: zag@minbuza.nl
Prijzen
Het gem. prijsniveau van het land is hetzelfde als in Nederland.
Telefoon
Mobiel bellen met een Nederlandse telefoon mogelijk (dualband). Collect call mogelijk (0800 22 0031). Nummer dat men moet bellen vanuit het land naar Nederland: 00 31.
Tijdverschil
Geen.