Reizen naar Malta
Karakteristiek
De republiek Malta wordt gevormd door 3 grotere en 4 kleinere eilanden, waarvan de 3 grotere bewoond zijn, nl. het hoofdeiland Malta, het kleinere Gozo en het ertussen gelegen rotseilandje Comino. Cominotto en Filfla zijn 2 onbewoonde vogeleilandjes en er zijn nog 2 eilandjes die bekend staan als Saint Paul’s Island. Populaire plaatsen op Malta zijn Bugibba, Mellieha, Qawra, Sliema, St. Julian’s, St. Paul’s Bay en natuurlijk de hoofdstad Valletta. Malta is vnl. geliefd bij cultuurliefhebbers en veel jongeren gaan er naar toe om een Engelse cursus te volgen.
Geografie
Ligging
In het zuiden van Europa, in de Middellandse Zee, hemelsbreed ca. 92km ten zuiden van Sicilië, op ca. 290km van de Noord-Afrikaanse kust (Tunesië). Naar het westen liggen enkele onbewoonde Italiaanse eilandjes.
Grootte
316km².
Landschap
Het landschap bestaat vrijwel geheel uit een vrij vlak tot licht heuvelachtig, kalksteenachtig rotsplateau en is vrij kaal met relatief weinig natuurlijke begroeiing. De kustlijn is grillig, met talrijke baaitjes en inhammen tussen steile klippen, rotspartijen en landtongen. Alleen aan de westkust zijn enkele (kleine) stranden. Het gebied rondom de hoofdstad Valletta is sterk verstedelijkt en bestaat uit een twintigtal in elkaar overlopende kleine en grote plaatsen.
Hoofdstad
Valletta.
Samenleving
Historie
Malta werd in 1814 bezet door Groot-Brittannië. Het werd op 21 september 1964 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en in 1974 werd het een republiek, wat het tot heden nog is. In de prehistorie werd Malta al bewoond door volkeren waarschijnlijk afkomstig van Sicilië. Veel volkeren probeerden het eiland te veroveren, maar dit is nooit echt gelukt. Wel diende het als tussenstation om vanuit Europa naar Afrika te komen en andersom. Zo deden o.a. de Arabieren, Normandiërs, Spanjaarden, de ridders van St. John, Fransen en Britten de eilanden aan. Hiervan zijn diverse sporen te vinden in de levenswijze, taal en gerechten van de Maltezers. Malta is lid geworden van de Europese Unie in mei 2004.
Oppervlakte en populatie
Oppervlakte van het land: 316km². Aantal inwoners: 406.771 (juli 2010). Aantal inwoners per km²: 1287.
Religie
98% van de bevolking is rooms-katholiek.
Staatsvorm
Republiek.
Taal
Maltees en Engels.
Klimaat
Beste reistijd
Het beste kunt u reizen naar Malta van april t/m okt.
Klimaat
Malta heeft een mediterraan klimaat met een droge, lange zomer van april t/m okt. In de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur 26°C. Het winterseizoen, van nov. t/m maart, is erg mild met een gemiddelde temperatuur van 12°C. D e meeste neerslag valt in de wintermaanden. ‘s Zomers waait vaak de Sirocco, die de temperatuur soms tot 40°C doet stijgen en waardoor het benauwd kan worden.
Toerisme
Natuur
Malta heeft weinig natuurlijke vegetatie. Het merendeel van het eiland is gecultiveerd en waar dat niet het geval is, is het land vaak kaal en rotsachtig. De ruwe hellingen van de heuveltoppen en de rotswanden hebben een typisch mediterrane flora met o.a. olijf-, oleander- en tamariskbomen. De zee rondom Malta is schoon en helder en heeft een rijke fauna en vele grotten.
Cultuur
De Maltezen zijn afstammelingen van oude Carthaginians en Phoenicians, met sterke Italiaanse en andere mediterrane invloeden. De strategische ligging van de eilandengroep heeft met zich meegebracht dat hier al 7000 jaar lang mensen wonen. De 2 hoofdeilanden hebben een lange en gevarieerde prehistorische geschiedenis: de beschavingen uit het Neolithicum, uit het kopertijdperk en het bronstijdperk duurden meer dan 4000 jaar. Hiervan zijn op Malta en Gozo nog talrijke sporen te vinden in de vorm van stenen tempels en een grote verzameling werktuigen.
Lokale keuken
De Maltese keuken is mediterraan te noemen met een mengeling van Maltese invloeden en die van de vele buitenlanders, die zich gevestigd hebben in Malta. Vooral de invloeden uit de Siciliaanse (Italiaanse) of Moorse keuken zijn vrij overheersend. Er wordt veel vis gegeten. De avondmaaltijd begint meestal met soep, zoals de Aljotta (vissoep met knoflook, tomaten en rijst). De Maltezers eten verder graag konijn (fenek), die wordt gebraden en daarna gestoofd in wijn.
Classificatie accommodaties
Er is een officieel classificatiesysteem. Classificatie hotels: de classificatie voor hotels wordt uitgedrukt in sterren, oplopend van 1 ster tot max. 5 sterren. Classificatie appartementen en/of bungalows: voor de classificatie van appartementen, bungalows en vakantiedorpen of vakantiecomplexen gebruikt men de classificatie categorieën 1 t/m 4. Classificatie overige accommodatiesoorten: pensions (guesthouses) en eenvoudige appartementen (met of zonder zwembad) krijgen de classificatie categorie 1 t/m 3.
Vervoer
Nationale luchtvaartmaatschappij: Air Malta. Het openbaar vervoer op Malta is goed, vrijwel alle bussen hebben Valletta als vertrek- of eindhalte. Er wordt links gereden. De hoofdwegen zijn over het algemeen breed, verhard en goed onderhouden. Er zijn opvallend veel rotondes. De wegen in de plaatsen zijn meestal erg smal en deels slecht verhard. In het gebied rondom Valletta is het verkeersbeeld druk en chaotisch, met filevorming en parkeerproblemen. Het land is geschikt om een auto te huren. Vraag uw reisadviseur om meer informatie over autohuur.
Malta reizen boeken
Als u goedkoop naar Malta wilt reizen kunt u uw vakantie Malta 2013 boeken bij Lazytours.nl.
Praktisch
Alarmnummer
112 (politie 191, ambulance 196 en brandweer 199).
Elektriciteit
220-240V. De stopcontacten zijn geschikt voor driepolige (Engelse) stekkers. Een verloopstekker is nodig.
Gezondheid
Geen vaccinaties verplicht. Kraanwater drinkbaar: ja, maar aangeraden wordt om flessen drinkwater te kopen.
Grensformaliteiten
Geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist.
Munteenheid
Euro.
Nederlandse ambassade
Adres: Whitehall Mansions, 3rd floor Ta’Xbiex Seafront, Ta’Xbiex XBX 1026, Malta. Telefoonnr.: 00 356 21313980. Faxnr.: 00 356 21313990. E-mail: val@minbuza.nl
Prijzen
Het gem. prijsniveau van het land is hetzelfde als in Nederland.
Telefoon
Mobiel bellen met een Nederlandse telefoon mogelijk (dualband). Collect call mogelijk (800 90 310). Nummer dat men moet bellen vanuit het land naar Nederland: 00 31.
Tijdverschil
geen.