Reizen naar Turkije
Karakteristiek
Al jaren reizen veel Nederlanders naar Turkije. Turkije is dan ook een van de populairste bestemmingen voor reizen onder Nederlanders. Het land dat voor 95% in Azië ligt, oefent een grote aantrekkingskracht uit op vooral de zonaanbidders. Dit vanwege het heerlijke klimaat en de mooie stranden. Maar Turkije staat ook bekend om haar vriendelijke bevolking, uitstekende excursiemogelijkheden en kindvriendelijke all-inclusive hotels met een enorm aanbod van faciliteiten. Bekende badplaatsen aan de Egeïsche Kust, de streek gelegen tussen Foça in het noorden en de stad Mugla in het zuiden, zijn o.a. Kusadasi, Bodrum en Gümbet. Vooral Bodrum is een vrij mondaine plaats met veel exclusieve winkels en uitgaansgelegenheden. Iets zuidelijker ligt de Zuid-Egeïsche Kust met als grootste badplaats Marmaris. Langs deze kust vindt men enkele fraaie stranden, waaronder het strand bij het dorp Dalyan. Hier broeden jaarlijks de Caretta-Caretta schildpadden. De meest zuidelijk gelegen kust is de Turkse Riviera. Deze strekt zich uit van Kas tot aan Alanya, een afstand van in totaal ruim 350km. Aan deze kust liggen veel grote all-inclusive hotels, zoals het opmerkelijke Orange County en het zeer fraaie hotel WOW Topkapi Palace. Voorts zijn o.a. Kartepe en Uludag in het noordwesten van Turkije populaire wintersportbestemmingen en is Istanbul populair als stedenvakantie.
Geografie
Ligging
In het Midden-Oosten, op de grens van het Europese en Aziatische deel van het Euraziatische continent. Ruim 95% van de totale oppervlakte van het land ligt in Azië, terwijl het overige deel tot Europa behoort. Turkije grenst in het noordwesten aan Griekenland en Bulgarije, in het noorden aan de Zwarte Zee en Georgië, in het oosten aan Armenië en Iran en in het zuidoosten aan Irak en Syrië. In het zuiden en zuidwesten grenst het land aan de Middellandse Zee.
Grootte
Turkije heeft 2.648km aan landsgrenzen en een 7.200km lange kustlijn.
Hoofdstad
Ankara.
Samenleving
Historie
Anatolië, het huidige Turkije, heeft een lange geschiedenis en is bewoond geweest door veel verschillende volkeren, waaronder Armeniërs en Grieken. In de 2e eeuw voor Chr. werd Anatolië, toen nog Klein-Azië genoemd, de eerste provincie van het Romeinse Rijk. Na de val van het Romeinse rijk werd Anatolië deel van het Byzantijnse Rijk met als hoofdstad Constantinopel, het huidige Istanbul. De Turken, ofwel de afstammelingen van Oghuz-stammen uit Centraal-Azië, veroverden in 1204 vrijwel geheel Anatolië en stichtten het Ottomaanse Rijk. In de periode daarna kende het land culturele bloei, verovering en overheersing van grote delen van het Midden-Oosten, Oost-Europa en Noord-Afrika. Tijdens de Eerste Wereldoorlog leden de Ottomanen veel verlies. Legerofficier Mustafa Kemal nam het op tegen de geallieerden in een zgn. onafhankelijkheidsoorlog en tekende in 1923 het Verdrag van Lausanne, waarmee de grenzen van het nieuwe Turkije werden vastgelegd en de Republiek Turkije werd gesticht. Mustafa Kemal kreeg de naam Atatürk, ofwel vader van de Turken. In 1952 trad Turkije toe tot de NAVO, waardoor meer toezicht verkregen werd op de Bosporus, een belangrijke handelsroute met Rusland. In en na 1960 werden verschillende staatsgrepen gepleegd, die in 1980 leidden tot een schorsing van het lidmaatschap van de Raad van Europa. Sinds oktober 2005 onderhandelen Turkije en de Europese Unie over toetreding van Turkije tot de EU.
Oppervlakte en populatie
Opervlakte van het land: 783.562km². Aantal inwoners: 77.804.122 (2010). De grootste stad van Turkije is Istanbul (ca. 12.000.000 inwoners). Aantal inwoners per km²: 98.
Religie
Veruit het grootste deel van de Turkse bevolking is aanhanger van het islamitische geloof. De islam kent een groot aantal stromingen. Vooral de Turkse en Koerdische islamieten behoren tot de soennitische richting. In de belangrijkste toeristische gebieden aan de Turkse kusten is men echter opvallend westers georiënteerd.
Staatsvorm
Republiek.
Taal
Turks. In de toeristische gebieden kan men terecht met Duits en Engels.
Klimaat
Beste reistijd
Het beste kunt u reizen naar Turkije van jan. t/m dec. De beste reistijd voor een zonvakantie is mei t/m okt. In de wintermaanden kan men skiën. Het land kan het hele jaar bezocht worden voor een stedenvakantie.
Klimaat
Gezien de grootte van het land, de geografische ligging, alsmede de diversiteit van het landschap, kent Turkije grote plaatselijke verschillen. Het Turkse binnenland wordt gekenmerkt door een continentaal klimaat met hete zomers en koude winters. De zuid- en westkust van Turkije kennen een typisch mediterraan klimaat met milde winters en droge, hete zomers.
Toerisme
Natuur
Het grootste deel van Turkije wordt gevormd door het Anatolische blok. Dit blok is als het ware ingeklemd tussen een aantal grotere platen ten noorden en zuiden van Turkije. Door de bewegingen van deze platen ten opzichte van elkaar, komen er in heel Turkije regelmatig aardbevingen voor. Turkije kent een groot aantal gebergten, waaronder het Ararat-massief (5165m) in het oosten. Het land heeft een aantal uitgestrekte, ongerepte gebieden, waarvan enkele tot nationaal park zijn uitgeroepen. In totaal zijn er ca. 30 nationale parken. In Turkije zijn veel plantensoorten, waarvan de tulp de meest bekende is. Door de ligging van Turkije is het tevens een belangrijk tussenstation voor trekvogels, die hier de oversteek van Europa naar Azië of Afrika maken en weer terug. Vele van deze vogels maken een tussenstop in één van de vele waterrijke gebieden in Turkije, de zgn. wetlands. Het Kuscenneti vogelreservaat, ca. 25km van Izmir, is hier een voorbeeld van.
Cultuur
De Turkse cultuur wordt beïnvloed door verschillende bevolkingsgroepen, zoals de Koerden, de Armeniërs en zigeuners. Daarnaast speelt de islam een grote rol in het dagelijkse leven van de Turkse bevolking. Verder zijn de koffie- en theehuizen een belangrijk onderdeel van de Turkse cultuur. Deze huizen worden door mannen bezocht die hier Tavla (een soort backgammon) spelen, Turkse koffie of zoete thee drinken en een waterpijp roken. De Turkse muziek is een mengeling van verschillende culturen, waaronder de Ottomaanse en de Centraal-Aziatische. Buikdansen en volksdansen met dansers in traditionele kostuums zijn ook een belangrijk onderdeel van de Turkse cultuur. De Turks-islamitische kunst uit zich vooral in gebouwen en gebruiksvoorwerpen, zoals sierlijk geschreven korans, sieraden en geborduurde kledingstukken. De Ottomaanse architectuur is o.a. terug te vinden in de Sülimaniye moskee in Istanbul.
Tradities en souvenirs
In Turkije kan men van alles kopen, maar de nadruk ligt op kleding, lederwaren en sieraden. Verder zijn handgeweven tapijten, appelthee, Turks fruit en waterpijpen typische Turkse souvenirs. De manier waarop de Turken hun waar op een markt of bazar aan de man proberen te brengen, kan soms nogal opdringerig overkomen en ook afdingen is niet ongewoon.
Lokale keuken
De Turkse keuken lijkt enigszins op de Griekse en is zeer gevarieerd. Veel groenten, salades, fruit, vis en plantaardige olie zijn vaak onderdeel van een Turks gerecht. Bij het ontbijt eet men vnl. yoghurt, schapenkaas, tomaten, olijven en honing. Tijdens de lunch eet men een Turkse pizza met gehakt, Döner kebab of een rond plat brood (pita) met kaas. Het hoofdgerecht bestaat meestal uit een vis- of vleesgerecht geserveerd met rijst. Een typisch gerecht is Sis Kebab (lamsvlees aan een stokje). Ook opvallend aan de Turkse keuken zijn de Meze; kleine hapjes zoals gevulde wijnbladeren, gevulde paprika’s, humus (mengsel van kikkererwten) en inktvis, die als maaltijd op zich of als voorgerecht gegeten worden. Als dessert eet men zoetigheden zoals Baklava (gerecht met bladerdeeg), Sutlac (rijstepap) of Helva (honing). De Turken drinken hun thee en koffie zwart met veel suiker. Een bekende sterke drank is de anijslikeur Raki.
Classificatie accommodaties
Er is een officieel classificatiesysteem. Classificatie hotels: in sterren (1 t/m 5), oplopend van zeer eenvoudig naar luxe. Soms kent men het predikaat de luxe toe aan de officiële sterrenaanduiding. Classificatie appartementen en/of bungalows: vakantiedorpen worden officieel aangeduid in klassen, waarbij klasse 1 de hoogste categorie vormt (vergelijkbaar met 5 sterren). De kwaliteit van de accommodaties doet meestal minder aan dan de categorie doet vermoeden. Veel accommodaties hebben een uitgebreid amusementsprogramma met luidruchtige muziek en een prominent aanwezig animatieteam.
Vervoer
Nationale luchtvaartmaatschappij: Turkish Airlines. Het openbaar vervoer is goed geregeld. Er zijn treinverbindingen tussen de grote steden. Reizen met de trein is goedkoop, maar langzaam en het materieel is enigszins verouderd. Tussen de grote plaatsen zijn regelmatige busverbindingen. Het vervoermiddel bij uitstek is de zgn. dolmus. Dit zijn minibusjes, veelal van particulieren, die vertrekken zodra ze vol zijn en stoppen d.m.v. handopsteken. Ze rijden (vooral in het toeristisch hoogseizoen) zeer frequent en naar alle uithoeken voor weinig. Er wordt rechts gereden. De hoofdverbindingswegen zijn redelijk tot goed onderhouden. De kwaliteit van de secundaire wegen laat veelal te wensen over. Bovendien zijn de meeste wegen buiten de plaatsen niet of nauwelijks verlicht en zorgen vrachtwagens, tractoren en bussen voor oponthoud. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. In de grotere plaatsen verloopt het verkeer chaotisch en wordt er hevig op los geclaxonneerd. Er zijn enkele tolwegen, waaronder de wegen tussen Izmir en Çesme en Izmir en Selçuk. Verplicht om in de auto te hebben: verbanddoos. Het land is geschikt om een auto te huren. Vraag uw reisadviseur om meer informatie over autohuur.
Turkije reizen boeken
Als u goedkoop naar Turkije wilt reizen kunt u uw vakantie turkije 2013 boeken bij Lazytours.nl.
Praktisch
Alarmnummer
112.
Elektriciteit
220-230V. Een verloopstekker is nodig voor geaarde stekkers en stekkers met dikke polen.
Feestdagen
De data van islamitische feestdagen houden veelal verband met natuurlijke omstandigheden, zoals de stand van de maan. Gedurende de Ramadan kunnen soms beperkingen gelden wat betreft het eten, drinken en roken in het openbaar. Winkels en andere instellingen zijn beperkter of helemaal niet open en lokale restaurants kunnen gesloten zijn tot zonsondergang. Ook het openbaar vervoer rijdt onregelmatiger. Over het algemeen gelden deze beperkingen niet voor de belangrijkste toeristengebieden.
Gezondheid
In de Turkse toeristengebieden is de gezondheidszorg over het algemeen goed. Een deel van de (tand)artsen en verplegend personeel spreekt een of meerdere vreemde talen (meestal Duits). Geen vaccinaties verplicht. Aangeraden worden vaccinaties tegen dtp (difterie, tetanus, polio) en hepatitis A. Voor een persoonlijk advies en/of vanwege gewijzigde omstandigheden in het land is het aan te raden om tijdig contact op te nemen met GGD of huisarts. Kraanwater drinkbaar: nee.
Grensformaliteiten
Geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart en visum vereist. Het benodigde visum kan direct na aankomst op het vliegveld worden verkregen tegen betaling van € 15.00 en kent een geldigheidsduur van 3 maanden.
Munteenheid
Turkse lire (TRY). Koers: TRY 1 = € 0.51 (januari 2011). Begin 2005 is de waarde van de munteenheid aangepast. De overheid heeft 6 nullen weggestreept TRY 1.000.000 = 1. Prijzen worden regelmatig tevens in Euro’s aangegeven, in dit geval kan meestal ook met Euro’s betaald worden.
Nederlandse ambassade
adres: Hollanda Cadessi 5, Yildiz, 06550 Ankara, Turkije. Telefoonnr.: 00 90 312 4091800. Faxnr.: 00 90 312 4091898. E-mail: ank@minbuza.nl
Prijzen
Het gem. prijsniveau van het land is laag in vergelijking met Nederland. Turkije is de laatste jaren duurder geworden, desondanks ligt het gem. prijsniveau nog steeds iets lager dan in Nederland. In Turkije is het gebruikelijk dat verkopers hun waar op een naar westerse maatstaven, nogal opdringerige manier aan de man willen brengen. Het verkoopproces is echter een sociale aangelegenheid. In de smalle winkelstraatjes, die veel oude centra karakteriseren, wordt men tijdens het onderhandelen over de prijs vaak getrakteerd op een kopje mierzoete (appel)thee. Op markten en in veel souvenir- en toeristenwinkels is onderhandelen gebruikelijk. Echter in steeds meer winkels en supermarkten gelden vaste prijzen.
Telefoon
Mobiel bellen met een Nederlandse telefoon mogelijk (dualband). Collect call mogelijk (00 80 03 11 177). Nummer dat men moet bellen vanuit het land naar Nederland: 00 31.
Tijdverschil
1 uur later dan in Nederland.